Kastrering / sterilisering av hund og katt

Hvorfor kastrere/sterilisere katten?

Det er viktig å foreta kastrering eller sterilisering av katten din hvis du ikke har tenkt til å avle på den. Hovedårsaken til det er for å minke antall hjemløse katter og overproduksjonen av kattunger.
Ved å kastrere hannkatten vil du få mindre slåsskamper og markering der du bor. Katten vil holde seg nærmere hjemmet. Ved å sterilisere hunnkatten vil du forhindre livmorbetennelse og forekomsten av jursvulster. Hunnkatten vil ikke ha løpetid noe mer og hannkattene vil være mindre interessert.

IMG_3475-e1421073731578

Hvor tidlig kan jeg foreta kastrering av katten?

Katten burde være minst 6 måneder gammel før kastrering.
Operasjonen

  • Hannkatt.
 Ved kastrering av hannkatten blir begge testiklene fjernet. Dette skjer mens de ligger i narkose. Eier vil oppdage at det er to små snitt i skrotum som ikke har blitt sydd igjen.
  • Hunnkatt. Ved sterilisering av hunnkatten blir ovariene (noen ganger hele livmoren) fjernet. Dette skjer mens de ligger i narkose. Eier vil oppdage at det er ett operasjonssår på buken. Her er det sydd med sting som vil løses opp av seg selv.

Etter operasjonen
Eier må følge med så katten ikke slikker på sårene. Noen katter kan bli hovene eller det kan starte å væske av sårene. Hvis dette skjer anbefaler vi at dere tar kontakt med klinikken. Eier får med seg medisiner mot smerte som katten trenger de første dagene etter operasjonen. Hannkatten burde holdes inne i 1 uke og hunnkatten burde holdes inne i 10 dager etter operasjonen så sårene får grodd ordentlig.
Etter katten har blitt operert er det viktig å følge med på vekten. Dette er fordi de ikke har det samme energi behovet som før og kan lett legge på seg. Hannkatter som blir overvektige etter kastrering er veldig utsatt for å få urinveisinfeksjoner/urinstein. Derfor anbefaler vi spesialfôr for kastrerte katter etter kastrering.

IMG_3476-e1421073616226

 

Bestill time for kasterering av hund eller katt på vår dyreklinikk i Larvik!