Røntgen som hjelpemiddel

Når bruker vi røntgen?IMG_2836

Røntgen er ett diagnostisk hjelpemiddel som blir brukt mye.

Det er fint å bruke ved undersøkelse av magetarmsystemet, lunger, hjerte, blære og skjelettet.

Vi bruker det også til rutinemessige undersøkelser av hofter, albuer og ryggrad for NKK. Både Veterinær Pål Hanson og Veterinær Henriette Brewer tar godkjente bilder til Norsk kennelklubbs avlsarbeide.

Ved benbrudd kan man ved hjelp av røntgenbildet se hva den beste behandlingen er for dyret. Derfor er det viktig å ta ordentlige bilder og å kunne anatomien.

Hodet på en hund

Hodet på en hund

Røntgen blir også brukt til å påvise drektighet hos hund etter dag 42 og hos katt etter dag 45. Dette er ofte litt lenge for eier å vente (ultralyd etter 3 uker) så de bruker heller røntgen til å finne ut av hvor mange valper/kattunger de kan forvente å få.

Tannrøntgen

Vi har eget tannrøntgen som hjelper oss med å diagnostisere tann og munnhulesykdommer. Når vi tar tannrøntgen er det viktig at dyret ligger i full narkose så bildene blir optimale. En minste bevegelse ødelegger bildekvaliteten. Tannrøntgen blir ofte utført i kombinasjon med tannrens/tanntrekk etter eiers ønske.

Hvorfor må dyret bedøves ? Kan eier være med?

Ved enkelte undersøkelser er det nødvendig å bedøve dyret for at de skal ligge helt stille slik at vi oppnår optimal bildekvalitet. Dette hjelper oss med å ta bilder ifra flere vinkler uten å stresse dyret for mye. Røntgenstråler er helsefarlig og skal kunn benyttes når en veterinær anser det nødvendig. Personer under 18år og gravide skal ikke oppholde seg i røntgenrommet mens røntgenfotograferingen pågår.

Hva trenger jeg for å ta HD/AD røntgen eller spondylose – røntgen til NKK?

Hunden din må aller først være ID-merket. Dette kan man få gjort samtidig som HD/AD – røntgen om de ikke allerede har gjort det. Husk å ta med den originale stamtavlen på hunden. Hunden skal være fastende fra kvelden før på grunn av bedøvelsen som gis i forbindelse med røntgenundersøkelsen. N.K.K. Krever at hunden er bedøvet i forbindelse med fotograferingen.