Tannbehandling

Dyrenes tenner har mye til felles med menneskenes tenner. I munnhulen har vi en spesiell tilstand hvor knokkelvev er eksponert til omverden gjennom tennene som jo er festet i kjevebeinet. Dette gir en spesiell sårbarhet og en komplisering av sykdom.

tenner-1024x340

Viktig å pusse tennene på både hund og katt

Tannpuss burde være en del av regelmessig daglig pleie av hund og katt, slik det er hos oss selv. Vi kan meget lett observere hos oss selv hvis daglig tannpleie ikke blir en rutine. Det er sammenlignbare tilstander i munnhulen til hund og katt.

Betennelser i tannkjøttet som følge av tannstein (plaque) og tannrotsbetennelser er de mest utbredte sykdommene i munnhulen hos dyr. I tillegg er kroniske betennelser meget ugunstig da infeksjoner kan spre seg via blodet til andre andre organer som hjerte, lever og nyre.

Dette er naturligvis smertefulle tilstander, men desverre gir ikke dyrene for oss tydelige uttrykk for denne smerten, den kan virke som de venner seg til en slik tilstand og tilpasser seg den. Vi kan imidlertid tydelig se tannstein og rødt og betennt tannkjøtt, de

Kanin med smerter i munnen

Kanin med smerter i munnen

sutten lukter dette ille: meget dårlig ånde. Dessuten kan man se at dyret tygge- og spisevaner: unngår å tygge på den siden som gjør vondt, vegrer seg å spise tørrfor, vil heller spise boksemat, da dette gjør mindre vondt. Hunder vil kanskje ikke leke med pinner slik de alltid har gjort.

Kanskje hunden/katten eller kaninen ikke er så livlig og leken som før…

Imidlertid vil man kunne se en stor endring i adferd, som bedre humør, dyret eter tørrfor igjen, leker med pinner etter at en nødvendig tannbehandling: tannstein fjernet, tannkjøttbetennelsen er forsvunnet, ei vond tann med rotbetennelse er rotfyllt eller trukket.

kanintenner

Tennene til kaninen har vokst feil.

 

Fravær av smerte gir en helt annen livskvalitet, det vil vi som dyreeiere kunne kjenne oss igjen i…

Vi vil derfor sterkt anbefale regelmessig kontroll av munnhulen. Dette blir alltid gjort av oss på klinikken ved vanlig helsekontroll og vaksinasjon, men selvsagt også ved alle kliniske undersøkelser ved sykdom og før operasjoner.

Det varierer veldig fra hvilken alder og hvor ofte en profesjonell tannrens hos dyrlegen er nødvendig. Spesielt små hunderaser trenger behandling i ung alder, allerede i ett til 2-års alder, og minst en gang i halvåret; mens hos andre hunder og katter er det først nødvendig i 4-5 års alder og en gang i året eller sjeldnere.

Vi har lang erfaring med behandling av tannsykdommer og har tatt en tilleggsutdannelse i dette faget. Dessuten har vi selvsagt en fullt utstyrt tannenhet med bor, ultralydscaler, polering, tannrøntgen og trykkluft som hos tannlegen.

 

 

Hva skjer under tannbehandlingen?

På klinikken blir dyrene bedøvet. Tannstein og plaque fjernes ved hjelp av en ultralydscaler. Til slutt poleres alle tennene med et lett slipemiddel så ny plaque og tannstein ikke dannes så lett igjen. Tenner som potensielt kan være smertefulle for dyret, vil bli tatt røntgen av. Husk at hunder og katter ikke selv gir beskjed om de har tannverk!

IMG_55541-e1417431991193

Før behandling

IMG_55551

Etter behandling